Staten ger bort Sverige – men det finns hopp
Det utlovade paradigmskiftet som Tidöpartierna lockade med visar sig om och om igen lämna mycket att önska. Ändå ser jag att det finns en del som muntrar upp. Det gäller att greppa efter halmstrån.
En utredning lämnades över till migrationsminister Malmer Stenergard. Från en otroligt trött och oengagerad utredare, kammarrättsrådet Fredrik Fries. Det handlade om ett betänkande gällande språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd. Regeringen vill strama åt det hela, säger de. Ett paradigmskifte har ju utlovats, men det lyser hittills med sin frånvaro.
Du märker kanske på mitt anslag, eller min ton, att det är ett debacle. Redan på betänkandenivå har det spårat ur. Till och med ministern verkar less. Det tar så lång tid detta.
– Det tycker jag är frustrerande om jag ska vara ärlig. Men jag har också stor förståelse för det utredaren tycker, säger Maria Malmer Stenergard.
Antagligen är hon less eftersom hon vet att risken att det hela rinner ut i sanden är betydande. Samt, antagligen, för att hon är intelligent nog att förstå att utredarens förslag, även om de införs till 100 procent, inte betyder ett endaste litet dugg.
Om att går precis som det ska och det blir lag av betänkandet så kommer framtidens utlänningar vara tvungna att genomgå ett prov. Det kommer inte vara något svårt prov däremot.
"De bör vara på en nivå som många har möjlighet att klara av", säger utredaren själv. "Man kan inte sätta för höga krav, enligt avgörande från EU-domstolen, som i praktiken innebär barriärer för permanenta uppehållstillstånd", konstaterar han.
När det gäller språkkraven är det den lägsta nivån som gäller och samhällskunskap handlar om att veta "hur man blir gammal i Sverige" och lite om vilka rättigheter man har som medborgare. Och så vidare. Dessa kunskaper prövas i ett prov (för vardera ämne) som är 100 minuter långt men uppdelat i två delar.
Ingen behöver dock känna panik om det går åt skogen de första 100 gångerna. Någon gräns för hur många gånger man får göra om provet finns in. Man ska kunna "göra om provet så många gånger det behövs" säger utredaren.
Väldigt många undantas också från kravet. Kvotflyktingar, barn, pensionärer, personer som rimligtvis inte kan klara av det på grund av fysiska eller psykiska bekymmer samt utlänningar med uppehållstillstånd i andra EU-länder (från vilka de utvisats) slipper 200 minuter prov. Sedan blir det ännu tokigare, tro det eller ej.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vid härden to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.