

Discover more from Härden
Det finns ingen kärlek i en mångetnisk nation
Det svenska folket måste välja mellan demokrati, frihet och homogenitet eller repression, förbud och multikulti. Det visste redan de gamla grekerna.
Vi germaner är enkla och karga till lynnet, gärna ordknappa också. Men vi har ett rikt känsloliv och vi älskar skönhet (allmogens konst och snickarglädjen vittnar om det). Vi är därtill trofasta, generösa och offervilliga. Det homogena Sverige har alltid varit ett föredöme, även när det varit besvärliga tider. Vi har härdat igenom, gnetat på och byggt vidare på vårt samhälle, gjort det bättre för våra barn och barnbarn.
Filosofen Aristoteles var klok, det vågar jag påstå och hans förståelse för demokratins förutsättningar förklarar vår situation idag. De gamla grekerna, som inte var lika karga och ordknappa som vi germaner, hade flera ord för "kärlek". Ett var filia som används om kärleken till syskon, släktingar och blodsbandet (med andra ord: folket).
Enligt Aristoteles var demokrati bara möjlig i en homogen etniskt grupp eftersom filia bara är möjlig i en sådan. Ett mångetniskt (mångrasigt") samhälle saknar blodsgemenskapen mellan medborgarna varför ett sådant samhälle bara kan vara antidemokratiskt och i kaos. Han menade att tyranner och tyrannier vill ha mångetniska samhällen eftersom de då kan "söndra och härska".
Kort sagt, i ett månetniskt samhälle kommer det aldrig finnas någon folkgemenskap. Finns ingen folkgemenskap kommer folket delas upp i olika grupper som stridet mot varandra om resurser och inflytande, medan makten utnyttjar dem för att klamra sig fast vid makten. Detta gör det genom repression och våld.
Min fråga till dig: känns scenen igen?
Uppskattar du mitt arbete?
⟹ Du kan enkelt stödja Härden genom att teckna en betald prenumeration. Jag "låser" så lite som möjligt men en del exklusivt material får du som tack för ditt stöd. Bland annat Högläsning vid härden.
⟹ Du kan också skicka en gåva via Swish till 0762475672.
⟹ Hjälp gärna till att sprida ordet genom att dela mina artiklar vidare! Visst är det fler svenskar som skulle behöva läsa dem?
Ett stort tack för ditt stöd,
Magnus Söderman